Клуб на пътешественика

Loading Events

« All Events

Български митове и легенди: kъсо кино с истории

22 май в 19:30 - 22:00

10.00лв. – 25.00лв.
Събираме 4 нови български късометражни филма, изключително различни, но с нещо общо помежду си – нишка, която ни отвежда към дълбочината на българските традиции и култура, разкривайки митове, легенди и дори живи и до днес мистерии. Тази програма ще ни изкара от ритмите на града, ще ни вслуша в тишината на българските планини и кой знае, може и да доловим шепота на отдавна забравени, но познати дълбоко в нас послания, които да ни припомнят взаимосвързаността между всичко и, че все пак има нещо магично в живота.
Специален гост ще бъде режисьорът, документалист и преподавател – Светослав Драганов, за дискусия след представяне на неговия филм “Може и Нищо Общо Да Няма”. В тази документална история четирима открехват вратите на домовете и сърцата си, за да разкажат повече за любовта, волята за живот, театъра и други истории от сърцето на град Смолян.
Филмът “Вайдудула” на Светла Рангелова ни пренася в разгара на лятото насред настъпваща суша. Матей и Ина се срещат в междуградския автобус. След като автобусът им се разваля двамата решават да потърсят помощ в съседното село. Там са посрещнати от неговите обитатели – няколко възрастни баби. Бабите убеждават Ина да участва в молебен за дъжд, в който е задължително участието на момиче-вайдудула.
Филмът “Сурва” на Калина Горанова разказва историята на стара българска традиция, при която хората се събират заедно, облича ги в страшни костюми и ги изпраща навън, за да прогонят злите духове на мрака и студа. Традицията се провежда всяка година на 13 януари и води началото си от езически времена, когато е била част от култа към бога на виното – Дионисий.
Билети: закупени онлайн – 10 лв. / закупени на място 13 лв.

Details

Date:
22 май
Time:
19:30 - 22:00
Cost:
10.00лв. – 25.00лв.
Event Categories:
,

Organizer

Кинематограф
View Organizer Website

Venue

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
+ Google Map
Phone
0882292877
View Venue Website

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Билет
10.00 лв.
0 available
Sold Out
Плакат
Подкрепете Кинематограф, като си закупите оригинален плакат. Изберете дизайн тук > kinematograf.bg/poster
25.00 лв.
14 available

Място за срещи на съмишленици и приятели