Клуб на пътешественика

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Изкуства: документално и късо кино

17 април в 19:30 - 22:00

10.00лв. – 25.00лв.
Основната характеристика на Бога е качеството му на творец. Без значение какво отношение вземаме спрямо съществуването му – да създава е със сигурност това, което доближава човек най-много до божественото. Да правиш изкуство – това е да изразяваш душата си. В разгара на попкултурния взрив, който преживяваме, усилван мощно от дигиталните технологии, ще се опитаме да направим едно пътешествие по света в търсене на автентични изкуства и историите на техните творци, за да си припомним корените на Изкуството и кое го разграничава от всичко останало.
Акцент на програмата е българският документален филм, част от по-голяма поредица, посветен на 100-годишнината от рождението на художника Генко Генков – „Прочути непознати“. Филмът е своебразно изследване на неговия колоритен бит и творчество. Генко Генков е един от знаковите личности в изобразителното изкуство през втората половина на XX век в България. Творчеството му се характеризира с ярка индивидуалност, която поставя контурите на съвременната българска живопис. Израснал във времена на социалистически диктат, още приживе се разпознава като свободомислеща личност, непреклонна пред оковите на режима.
Ще покажем още филми от Испания, Канада, Великобритания, в които ще се срещнем с изкуството на Салвадор Дали, чудото на архитектурата, майсторството на часовникарския занаят до навесите на спирки в бившия Съветски съюз.
Открай време Далечният изток е интересен за европееца, много различен и някак мистичен – място, където времето тече с друг такт, животът преплита друга философия, и хората са някак други. Със своите интровертност, хармоничност и сдържаност, източните хора не само привличат фантазиите на западните хора, но и се превърнаха в тренд, които задвижва цели маркетингови индустрии.
Дали обаче е актуална тази ни представа за Изтока? Освен място на духовенство и традиции, той също е изправен пред предизвикателствата на модерността и е вярно, че имаме какво да научим от него, но може би също е вярно, че и той има какво да научи от нас. Нещата не са никак черно бели, но е сигурно, че Далечният изток е наистина невероятно интересно място и затова събрахме късометражни и документални филми от Китай, Тайван, Япония, Непал и Тайланд, за да обхванем този свят от съвсем различни гледни и дори естестически точки, в търсене на по-добро разбиране кое прави го прави толкова различен и защо.
билет: 10лв, закупен онлайн / 13лв, закупен на място
✅ подходящо за всички възрасти
с подаръци от zoya.bg
️ kinematograf.bg/programa

Details

Date:
17 април
Time:
19:30 - 22:00
Cost:
10.00лв. – 25.00лв.
Event Categories:
,

Organizer

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Organizer Website

Venue

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
+ Google Map
Phone
0882292877
View Venue Website

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are not available as this event has passed.

Място за срещи на съмишленици и приятели