Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изкуства – документално и късо кино

17 май в 20:00 - 22:00

10лв.

Основната характеристика на Бога е качеството му на творец. Без значение какво отношение вземаме спрямо съществуването му – да създава е със сигурност това, което доближава човек най-много до божественото. Да правиш изкуство – това е да овъншностяваш съдържания на душата си. В разгара на попкултурния взрив, който преживяваме, усилван мощно от дигиталните технологии, ще се опитаме да направим едно пътешествие по света в търсене на автентични изкуства и историите на техните творци, за да си припомним корените на Изкуството и кое го разграничава от всичко останало. Специален гост ще бъде режисьора Боряна Пунчева!

Акцент на програмата е българският документален филм, част от по-голяма поредица, посветен на 100-годишнината от рождението на художника Генко Генков – „Прочути непознати“. Филмът е своебразно изследване на неговия колоритен бит и творчество. Генко Генков е един от знаковите личности в изобразителното изкуство през втората половина на XX век в България. Творчеството му се характеризира с ярка индивидуалност, която поставя контурите на съвременната българска живопис. Израстнал във времена на социалистически диктат, още приживе се разпознава в обществото като свободомислеща личност, непреклонна пред оковите на режима.

Ще покажем още филми от Испания, Канада, Великобритания, в които ще се срещнем с изкуството на Салвадор Дали, чудото на архитектурата, майсторството на часовникарския занаят до навесите на спирки в бившия Съветски съюз.

🎫 вход 10лв, билети може да закупите на място или онлайн.
🎁 подаръци от биомагазини Зоя и списание InGlobo!
📽️ kinematograf.bg/programa
💡 с подкрепата на НФК, Zoya.bg и VremetoDnes.bg

Детайли

Дата:
17 май
Час:
20:00 - 22:00
Стойност:
10лв.
Категория за Събитие:

Организатор

Кинематограф
Уебсайт:
kinematograf.bg

Билети

Няма билети за това събитие, защото то е минало. Ако желаете да го гледате на видео запис, потърсете в "Събития" -> "Минали събития" в менюто по-горе.