Клуб на пътешественика

Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

ЕКО БЮЛЕТИН: Биоразнообразието в ледените води на Южния океан

14 декември, 2019 в 16:00 - 18:00

Рубриката ЕКО БЮЛЕТИН се възражда за новия сезон в Клуб на пътешественика в рамките на коледното издание на “квАРТал фест”.

Гостува ни Любомир Кендеров, който ще ни разкаже за живота в Южен Океан – най-студеният, най-отдалеченият, най-късно откритият, най-непознатият морски басейн! Океанът, в който почти всички организми са ендемити – не се срещат в други морета и океани.

Уникалното биоразнообразие се е формирало преди 30 милиона години, когато Антарктида е застанала на сегашното си място и се е създало кръговото течение от ледено студена океанска вода. Преодолелите тази ледена бариера организми са станали прародители на огромен брой видове, адаптирани за живот в една от най-агресивните среди на планетата Земя: морски води на границата на замръзването, месеци пълен мрак, силна ултравиолетова радиация, ледени шелфове, ледоход.

 • Как се е формирала уникалната флора и фауна в полярните морски води?
 • Кои антарктически видове са най-важните за полярните екосистеми?
 • Кои антарктически видове са важни за човека: медицина, наука, добив на морски ресурси.
 • Как глобалните промени, причинени от човека, засягат биоразнообразието на Южен океан?
 • Кои антарктически морски организми са най-непознати на науката?
 • Какво е бъдещето на антарктическите морски изследвания?
 • Какво е бъдещето на организмите от Южен океан: добрият и лошият сценарий!
 • Какво е бъдещето на живота на планетата Земя: хипотеза, пречупена през
  погледа на един полярен изследовател.

Любомир Кендеров е доцент в СУ „Св. Климент Охридски, Биологически факултет, Катедра по обща и приложна хидробиология. Работи като хидробиолог или изследовател на живота във водите. Специализира таксономия и екология на ракообразните. Участник в XXVII Българска антарктическа експедиция. По време на експедицията реализира първите български системни хидробиологични изследвания на антарктическите екосистеми. Освен научните резултати, събира и много музейни експонати, който вече са изложени в постоянна експозиция в Национален природонаучен музей – БАН. Екземплярите от антарктически ракообразни, крил, гигантският антарктически червей – панделка, южният десетокрак морски паяк, асцидии, водорасли, съчетани с уловените от логистиците на Българската база различни морски риби – трематомуси, нототении и легендарната Ледена риба, позволиха създаването на първата на Балканите антарктическа музейна експозиция.

Лекцията е част от програмата на КваАРТал фест и се организира в партньорство от Българска фондация Биоразнообразие и рубриката “Еко бюлетин” на Клуба на пътешественика по проект Future environmentalists с подкрепата на програма Еразъм + на Европейската комисия.

ВХОД СВОБОДЕН

Details

Date:
14 декември, 2019
Time:
16:00 - 18:00
Event Category:

Venue

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
Phone
0882292877
View Venue Website

Organizer

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Organizer Website

Място за срещи на съмишленици и приятели