Клуб на пътешественика

Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

ЕКО-БЮЛЕТИН: (Не)познатото Черно море. Най-новите изследвания на крайбрежните морски екосистеми на българското Черно море

5 април, 2019 в 19:00 - 21:00

19.04.05

Макар и добре проучвано вече в продължение на столетие, нашето Черноморие продължава да крие нови и не добре изследвани екосистеми и природни местообитания, които непрекъснато се развиват и променят. Въведените в последните години нови политики по опазване на морската околна среда в ЕС изискват съвременни проучвания и постоянно проследяване на състоянието на морските екосистеми.

Ако искате да знаете:

  • Как се проучва морското дъно и неговото биоразнообразие със съвременни методи и инструменти – от сателити, дронове, от борда на изследователски кораби и от научни водолази?
  • Какви ‘тайни’ крият тъмните дълбини на няколкостотин метра от плажовете по южното ни Черноморие?
  • Има ли ‘рифове’ по крайбрежието ни?
  • Какво се случва с рибните популации на комерсиалните рибни видове в морето ни в последните години?
  • Мръсно’ ли е морето ни и откъде можем да намерим актуална информация за това дали водите за къпане са замърсени или чисти?
  • Какво се случва с морските Натура 2000 територии и развитието на мрежата и управлението й? Има ли кой да се грижи за тях?
  • Къде и как да намерим данни и карти за най-новите проучвания на крайбрежието ни?
  • Как можем да се включим в изграждането на мрежа за наблюдение на състоянието на тези защитени морски територии?

Заповядайте в Клуба на пътешественика на 5 април от 19:00 часа, където ще ви срещнем с д-р Димитър Беров от Лабораторията по морска екология към ИБЕИ на БАН. Фокус на Лабораторията в последните години са крайбрежните екосистеми – влиянието на замърсяването и урбанизацията върху тях, разпространението и състоянието на емблематични местообитания, състоянието на рибните популации, обект на промишлен риболов, управлението на ползването на морските природни ресурси.

Лекцията е част от Курс по опазване на биоразнообразието, организиран от Българска фондация Биоразнообразие по проект “Future environmentalists”, финансиран от програма Еразъм + на Европейската комисия. Курсът се провежда в партньорство с Клуба на пътешественика и неговата рубрика “Еко бюлетин”.

 

Вход свободен!

Детайли

Дата:
5 април, 2019
Час:
19:00 - 21:00
Категория за Събитие:

Място

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
Phone
0882292877
View Място Website

Организатор

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Организатор Website

Място за срещи на съмишленици и приятели