Клуб на пътешественика

Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

ЕКО БЮЛЕТИН: “Кюстендилският ад” – има ли надежда

8 февруари, 2019 в 19:00 - 21:00

19.02.08 - Eko

На 08 февруари в рубриката ЕКО БЮЛЕТИН в Клуб на пътешественика ще гостува Димитър Куманов от сдружение “Балканка”. Темата на срещата е борбата срещу отровите по линията Кюстендил – Босилеград в която Димитър е едно от основните действащи лица. Ще имаме възможността да чуем какво всъщност се случва там от първо лице.

Димитър Куманов е мозъкът на операцията за запазване на българската природа и реки – чисти и живи. Той е един от най-активните членове на сдружението, съорганизатор на кампаниите и всички дейности на „Балканка“. Отдаден на защитата на природата, той е и един от двигателите на борбата срещу изградените и предвидени за изграждане ВЕЦ. Автор е и на „Електронна карта на наблюдение на нарушенията на ВЕЦ-овете“.

Основните проблеми с реките в областите на Кюстендил и Босилеград са дейността на мината Караманица в Босилеградско, разрешението за проучване на мина за добив на злато в площ Злогош, която ще отрови повърхностните и подземни води в Кюстендил – Трекляно – Земен, и продължаващото изливане в река Струма на отровите от ВЕЦ Пчелина на едноименния язовир до с.Лобош.

Границата на площта на мина Караманица е само на ТРИ КИЛОМЕТРА от питейните водоизточници на Босилеград, вътре в площта попадат всички водоизточници на община Трекляно и два на Кюстендил, а много други водоизточници за Кюстендил и Земен са в непосредствена близост до мината Злогош. В район, в който скалите са богати на арсен и живак, според геоложките данни от проучване на Софийски Университет…

Замърсяването на Струма при Кюстендил е неминуемо също така, защото там ще се съберат отровите от мините в Сърбия, от новата мина Злогош и от язовир Пчелина. И самите питейни кладенци на Кюстендил са в терасата на река Струма и тръпнат в очакване на отровите.

Допълнително в момента сърбите проучват ДВЕ нови мини за добив на злато, пак в поречието на река Драговищица и нейните притоци!

ВХОД СВОБОДЕН!

Детайли

Дата:
8 февруари, 2019
Час:
19:00 - 21:00
Категория за Събитие:

Място

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
Phone
0882292877
View Място Website

Организатор

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Организатор Website

Място за срещи на съмишленици и приятели