Клуб на пътешественика

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ЕКО-БЮЛЕТИН: Черноморие или Бетономорие?

29 март, 2019 в 19:00 - 21:00

19.03.19 дрон-бургас

Подпорна стена на 2 етажа на Алепу. Заравнена дюна на къмпинг „Смокиня“, защото скрива гледката към морето. Дюни, които по документи „не са дюни“, а земеделска земя. Устройствено планиране на общинско ниво, което не отчита политиките, свързани с опазване на околната среда. Инвестиционни „еко“ проекти за строителство. Всичко това води до факта, че губим късче по късче от природата и морето, което обичаме. На 29 март, петък, от 19 ч. в рубриката “Еко бюлетин” в Клуба на пътешественика ще се срещнем с част от хората, които посвещават времето си на опазване на черноморското крайбрежие.

През годините едни от най-големите граждански кампании бяха в защита на Иракли, Корал, Карадере. През 2016 трите плажа дори бяха обявени за „морски плаж за природосъобразен туризъм“. Сега Министерството на околната среда и водите готви нови промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и обещава, че идва края на безконтролното застрояване. Какво се случва всъщност, дали наистина ни очаква излизане от бетонния кръг или поредна вълна застрояване ще ни разкажат Люба Батембергска, активист в гражданска група „Да спасим Карадере“ и част от новата инициатива „Граждани за природа“. Андрей Ковачев от Сдружение „Балкани“ ще допълни с информация за дюните на Черно море, тяхното състояние, уязвимост, защо са важни, какви са предизвикателствата през тяхното опазване и ще се наложи ли да възстановяваме унищожени дюни.

Ще научим как се организира Национална гражданска инициатива по смисъла на Закона за прякото участие на граждани в държавната власт и местното самоуправление и как точно можем да помогнем на тази за опазване на черноморието, сега!

За тези, котио не могат да дойдат, но искат да помогнат – връзка към подписката на националната гражданска инициатива, прочетете, разпечатайте и изпратете попълнените подписи на адрес: гр.София, ул.”Екзарх Йосиф” 37.

Лекцията е част от Курс по опазване на биоразнообразието, организиран от Българска фондация Биоразнообразие по проект “Future environmentalists” към програма Еразъм +.

Снимка: Дрон Бургас

Вход свободен!

Details

Date:
29 март, 2019
Time:
19:00 - 21:00
Event Category:

Venue

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
Phone
0882292877
View Venue Website

Organizer

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Organizer Website

Място за срещи на съмишленици и приятели