Клуб на пътешественика

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Вануату: най-добре пазената тайна на Тихия океан.

30 май, 2019 в 19:30 - 21:30

7.50лв.
Vanuatu
«Иска ми се да можех да ви разкажа за Южния Тихи океан. Да ви го опиша точно такъв какъвто е в действителност. Необятната водна шир. Безкрайните купчини от корал, които наричахме острови. Кокосовите палми, които елегантно се покланяха на океана. Рифовете, заливани с пръските на разбиващите се вълни, неописуемо прекрасните лагуни. Иска ми се да можех да ви разкажа за изнуряващата джунгла, за това как пълната луна изгрява иззад вулканите, и за очакването. Очакването. Монотонното, безкрайно очакване.»
из “Приказки от Южния Пасификот Джеймс Мичънър
Този цитат бе прилежно написан на стената в стаята на американска доброволка от Корпуса на мира, която срещнах в затънтено село на далечен остров във Вануату, докато пътувах из тази малка островна държава-архипелаг насред Тихия океан. Нямаше как да знам, че няколко години по-късно и аз щях да живея на подобно затънтено място във Вануату в опит да документирам един от местните племенни езици, и щях да мога да разкажа собствената си тихоокеанска приказка.
Най-напред ме смая фактът, че населението на Вануату е колкото това на един софийски квартал, а се говорят над 120 различни езика, всеки от които е носител на уникална култура. Това културно разнообразие, което тепърва науката започва да изучава, е пазено ревностно от месното население дори след цивилизационния шок от пристигането на колонизаторите и мисионерите преди малко повече от сто години.
На това събитие в Клуба на пътешественика ще говорим за вулкани, плажове, джунгли, хора, езици, климатичните промени, черна магия и изобщо живота на едно малко познато място, което съдържа истинско съкровище от познания за човечеството.
Заповядайте, за да разберете по-конкретно:
– на какво се дължи това културно разнообразие и какви са шансовете за оцеляването му с оглед на глобализацията и промените в климата;
– колко прекрасно е да живееш 9 месеца с местно племе, без електричество и течаща вода, но с изобилие от усмивки, спокойствие и от “био” храна;
– защо Вануату е една от най-бедните държави, а в същото време хората във Вануату са сред най-щастливите на света;
– как се документира език без писменост, който е застрашен от изчезване;
– как можеш да се спазариш за булка по фейсбук или чрез смс (стига да намериш къде да заредиш телефона си и да можеш да си позволиш цената от 4 прасета);
– че кавата (местната традиционна напитка) най-добре опиянява, когато се смеси със слюнката на девствени мъже;
– как Исус Христос може да развали черна магия;
– какво да правиш, когато един ден се събудиш и водата в близкото езеро е станала кървавочервена;
– дали мобилните телефони наистина са добър заместител на димните сигнали;
– кои са Ромео и Жулиета от Вануату;
– как принц Филип и никому неизвестен американец са се превърнали в божества без да искат;
– от къде идват скоковете с бънджи…
Представя: Тихомир Рангелов

Details

Date:
30 май, 2019
Time:
19:30 - 21:30
Cost:
7.50лв.
Event Category:

Venue

Кино “Влайкова”
ул. Цар Иван Асен II 11
София, 1124 България
View Venue Website

Organizer

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Organizer Website

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

Място за срещи на съмишленици и приятели