Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Вануату: най-добре пазената тайна на Тихия океан.

30 май, 2019 в 19:30 - 21:30

7.50лв.
Vanuatu
«Иска ми се да можех да ви разкажа за Южния Тихи океан. Да ви го опиша точно такъв какъвто е в действителност. Необятната водна шир. Безкрайните купчини от корал, които наричахме острови. Кокосовите палми, които елегантно се покланяха на океана. Рифовете, заливани с пръските на разбиващите се вълни, неописуемо прекрасните лагуни. Иска ми се да можех да ви разкажа за изнуряващата джунгла, за това как пълната луна изгрява иззад вулканите, и за очакването. Очакването. Монотонното, безкрайно очакване.»
из „Приказки от Южния Пасифик“ от Джеймс Мичънър
 
Този цитат бе прилежно написан на стената в стаята на американска доброволка от Корпуса на мира, която срещнах в затънтено село на далечен остров във Вануату, докато пътувах из тази малка островна държава-архипелаг насред Тихия океан. Нямаше как да знам, че няколко години по-късно и аз щях да живея на подобно затънтено място във Вануату в опит да документирам един от местните племенни езици, и щях да мога да разкажа собствената си тихоокеанска приказка.
 
Най-напред ме смая фактът, че населението на Вануату е колкото това на един софийски квартал, а се говорят над 120 различни езика, всеки от които е носител на уникална култура. Това културно разнообразие, което тепърва науката започва да изучава, е пазено ревностно от месното население дори след цивилизационния шок от пристигането на колонизаторите и мисионерите преди малко повече от сто години. 
 
На това събитие в Клуба на пътешественика ще говорим за вулкани, плажове, джунгли, хора, езици, климатичните промени, черна магия и изобщо живота на едно малко познато място, което съдържа истинско съкровище от познания за човечеството.
 
Заповядайте, за да разберете по-конкретно:
– на какво се дължи това културно разнообразие и какви са шансовете за оцеляването му с оглед на глобализацията и промените в климата;
– колко прекрасно е да живееш 9 месеца с местно племе, без електричество и течаща вода, но с изобилие от усмивки, спокойствие и от „био“ храна;
– защо Вануату е една от най-бедните държави, а в същото време хората във Вануату са сред най-щастливите на света;
– как се документира език без писменост, който е застрашен от изчезване;
– как можеш да се спазариш за булка по фейсбук или чрез смс (стига да намериш къде да заредиш телефона си и да можеш да си позволиш цената от 4 прасета);
– че кавата (местната традиционна напитка) най-добре опиянява, когато се смеси със слюнката на девствени мъже;
– как Исус Христос може да развали черна магия;
– какво да правиш, когато един ден се събудиш и водата в близкото езеро е станала кървавочервена;
– дали мобилните телефони наистина са добър заместител на димните сигнали;
– кои са Ромео и Жулиета от Вануату;
– как принц Филип и никому неизвестен американец са се превърнали в божества без да искат;
– от къде идват скоковете с бънджи…
 
Представя: Тихомир Рангелов

Детайли

Дата:
30 май, 2019
Час:
19:30 - 21:30
Стойност:
7.50лв.
Категория за Събитие:

Място

Кино „Влайкова“
ул. Цар Иван Асен II 11
София, 1124 България
Уебсайт:
https://urboapp.com/bg/op/VLAIKOVACinemaTheater?fbclid=IwAR03gciY0gUfmZzPRTsDlbKLPNbv1EfNMgqg3fXnYhAQl85BcJBVyz3Gk1c

Организатор

Клуб на пътешественика
Телефон:
0882292877
Email:
travellersclub.bg@gmail.com
Уебсайт:
http://travellersclub.bg/

Билети

Няма билети за това събитие, защото то е минало. Ако желаете да го гледате на видео запис, потърсете в "Събития" -> "Минали събития" в менюто по-горе.