Изследователи на пещерите

Предстоят ни няколко много вълнуващи презентации, посветени на подземното царство, неговите обитатели и изследователи!

Започваме на 25 януари, когато ще ни гостуват приятелите от фондация „Ела и ти“. За пътят надолу, който води нагоре и за цената на една усмивка ще говори Гергана Дойчинова. През 2018 г. фондацията организира съвместно с ПСС и АСО прониквания в пещери за хора с двигателни затруднения. Остават броени часове до началото на събитието, озаглавено „Пътешествай с нас в пещерата“ което е отворено (ВХОД СВОБОДЕН) и има благотворителна цел.

Следващата среща в пещерната ни поредица е в понеделник 04 февруари, когато ентусиастите от ПК „Под Ръбъ“ ще ни разкажат какво е да си изследовател на най-дълбоката пещера в България – Колкина дупка. За щастие на пещерняците Колкина дупка е като „пещера без край“, която всяка година дава нови и нови разкрития. За поколение изследователи Колкина дупка ще остане позната като олицетворение на постигнатите цели и сбъднатите мечти на малък клуб, обединен от приятелството и страстта към изследване.

Завършващата презентация от цикъла пещерни истории е ще е на 5 февруари, когато от Бургас ни гостува Станимира Делева. Ще говорим за изследователската дейност на биолога-пещерняк, за най-интересните пещерни обитатели – прилепите и работата по проекта „Brunca bats” в един от най-запазените райони на Коста Рика. Освен, че е много важен за опазването на пещерите в централноамериканската държава, проектът „Brunca bats” e интересен с това, че в основата му стои едно момиче от Пловдив. Как се е стигнало до тази странна връзка между България и Коста Рика ще разберете, ако посетите презентацията Пещерите на Коста Рика и техните обитатели.

You may also like