Новини

Roobar с комплимент за всички гости в Клуб на пътешественика

От днес, гостите на редовните презентации за пътешествия ще имат възможността да опитат вкусните барчета, предоставени с подкрепата на RooBar. За всички събития, организирани от „Клуб на пътешественика“, при сканиране на билета за вход гостите ще получат любимото талонче за безплатна напитка и здравословно лакомство – Roobar.

На всички събития, на които клуба е само домакин или са с предварително обявен „вход свободен“, ще можете да откриете сферата с Roobar минита и да опитате голямото разнообразие от вкусове на Roobar!

Зимен график на събитията в „Клуб на пътешественика“

Напомняме на гостите на „Клуб на пътешественика“, че със смяната на астрономическото време и нашите редовни сбирки започват да се провеждат според зимния график на клуба. Считано от 28 октомври всички презентации за пътешествия ще бъдат с начален час 19:00 часа.

Танцовата легенда Byshara Shokolate за първи път в България

За първи път в България идва легендарната Бишара Шоколат – известна в света на африканския танц със своя вроден талант, неизчерпаема енергия и умение да открие неподозирани движенчески способности у нас. Тя ще проведе два танцови урока на 19-ти и 20-ти октомври в Studio Dance Zone (ул. „Софроний Врачански 62a“).  Очаква ни едно вълнуващо пътуване в богатия свят на традиционния западно-африкански танц и на съвремнния urban afro. А на вечерта между двата урока – 19-ти октомври – Ви каним на тематично Афро парти със специална демонстрация от класа на Бишара и богата танцово-музикална програма. За доброто настроение ще се погрижат две групи – Ester & Viks и Yambadon – и двама диджеи – Kin Riddimz и DJ Kizombie.

Събитието се случва по покана на Мария Косса (African Dances with Maria Cossa) и Виктор Велчев (Resonance Drum Circles).

За повече информация и записване – www.facebook.com/DrumCircle.bg/ и тел. 0892018768.

Бишара Шоколат е танцьор, хореограф и основател на компания Aфрокан. Корените ѝ са от Коморските острови и Мадагаскар.  От 12-годишна Бишара танцува хип-хоп, модерен джаз, степ и денсхол. В последствие се посвещава на западно-африканските танци, като работи с танцови компании във Франция, Сенегал, Гвинея и Мали. През годините Бишара успява да изгради свой собствен стил, отдавайки почит към традицията и културата на Западна Африка. Създава метода “Afrokan Dance Therapy”, по който работи с деца и хора със специални потребности. Със своята широка усмивка, легендарна енергия и педагогически метод, развил се за повече от 19 години преподаване, Бишара ще ни поведе към освобождение и екстаз!

Оставих сърцето си на децата в Уганда

Ако по една или друга причнина сте пропуснали събитията на Михаела Стойкова за Уганда, то тук ще ви разкажем как бихте могли да се свържете или да бъдете съпричастни на каузата на Йоанна Шопова (приятелка на Михаела). Но първо ще ви разкажем малко повече за Йоанна, която през 2018 година успява да осъществи една от детските си мечти – да замине за Африка. След завръщането си в България, Йоанна създава проекта за сиропиталище ‘Light of Hope Children’s Ministry Uganda’, което се грижи за близо 200 деца, повечето от които са кръгли сираци. Ето какво казва самата тя:

„За шест месеца от завръщането ми в България, изпратихме 175 деца на училище, събрахме средства за изкопаването на кладенец с чиста вода, започнахме да празнуваме рождени дни, да обуваме и обличаме децата, и да осигуряваме храна всеки ден!“

Въпреки тежката си съдба и проблемите тук, в България, Йоанна е твърдо решена това лято да се завърне в Уганда, за да започнат планиране на строеж на дом и училище за децата. Ние искаме да й помогнем и знаем, че заедно можем да го направим!

„Бъди чудото, което искаш да видиш в света!“

Повече за Йоанна и как да помогнете ще научите в кампанията:

https://helpkarma.com/campaign/ostavih-sartseto-si-na-detsata-v-uganda-368?

Приключението Памир

Надя от Ntripping и Веско от Marmoto търсят компания, за да осъществят една от големите си мечти – прекосяване на Памирските планини, извесни още като покрива на света, през едни от най-красивата част на Памирската магистрала и долината Вакан. Ще бъде епично автомобилно приключение по прашните пътища на Таджикистан, Киргизстан и Афганистан (по желание, само за истински приключенци :-)) Пътят минава през високопланински проходи (до 4655 м н.в.), покрай бурни реки и кристално чисти езера, през планински пустини и тучни пасища.

Поради спецификата на пътешествието то е доста скъпо и случването му е възможно единствено като организирана група с местни водачи. За да се формира минималната група от 11 души Веско и Надя си търсят съмишленици от България.

За повече информация посетете сайта: https://ntripping.com/pamir-tour/
Остават само 7 свободни места!

Прекъсване в работата на сайта

Скъпи гости,

На 13 февруари (сряда) от 22:30 часа ще започне планирана профилактика на сървъра, на който се помещава този сайт. Поради това е възможно прекъсване на работата на сайта.

Ще направим всичко възможно профилактиката да приключи в рамките на един час.

Извиняваме се за причиненото неудобство и ви благодарим за търпението!

Феноменален успех за „Принцеса Турандот“ на сцената на Сатирата

На мнозина от вас, сигурно е направило впечатление, че през последния месец нашата колежка Мариана Бонева отсъства от вечерните ни срещи в Клуб на пътешественика. Причината е, че през изминалия месец протекоха усилени репетиции за премиерата на „Принцеса Турандот“ – постановка на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Постановката, в която Мариана изпълнява главната роля, а именно на принцеса Турандот, бележи и невероятен успех с премиерното си представяне на сцената на Сатиричен театър София на 01 февруари 2019.
Броени дни след премиерата се радваме на още добри новини – принцаса Турандот вече е с номинация за ИКАР в категория „Авторска музика“ (Пламен Мирчев – Мирона)!

Да пожелаем на Мариана още по-големи успехи и в постановка „Портрета на Дориан Грей“, чиято премиера предстои съвсем скоро! Очакваме завръщане на Мариана в редиците на Клуб на пътешественика скоро след края на активния театрален сезон!

Изследователи на пещерите

Предстоят ни няколко много вълнуващи презентации, посветени на подземното царство, неговите обитатели и изследователи!

Започваме на 25 януари, когато ще ни гостуват приятелите от фондация „Ела и ти“. За пътят надолу, който води нагоре и за цената на една усмивка ще говори Гергана Дойчинова. През 2018 г. фондацията организира съвместно с ПСС и АСО прониквания в пещери за хора с двигателни затруднения. Остават броени часове до началото на събитието, озаглавено „Пътешествай с нас в пещерата“ което е отворено (ВХОД СВОБОДЕН) и има благотворителна цел.

Следващата среща в пещерната ни поредица е в понеделник 04 февруари, когато ентусиастите от ПК „Под Ръбъ“ ще ни разкажат какво е да си изследовател на най-дълбоката пещера в България – Колкина дупка. За щастие на пещерняците Колкина дупка е като „пещера без край“, която всяка година дава нови и нови разкрития. За поколение изследователи Колкина дупка ще остане позната като олицетворение на постигнатите цели и сбъднатите мечти на малък клуб, обединен от приятелството и страстта към изследване.

Завършващата презентация от цикъла пещерни истории е ще е на 5 февруари, когато от Бургас ни гостува Станимира Делева. Ще говорим за изследователската дейност на биолога-пещерняк, за най-интересните пещерни обитатели – прилепите и работата по проекта „Brunca bats” в един от най-запазените райони на Коста Рика. Освен, че е много важен за опазването на пещерите в централноамериканската държава, проектът „Brunca bats” e интересен с това, че в основата му стои едно момиче от Пловдив. Как се е стигнало до тази странна връзка между България и Коста Рика ще разберете, ако посетите презентацията Пещерите на Коста Рика и техните обитатели.

Индиански петроглифи в УайомингСнимка: Pxhere

Какво изчезва с един изчезващ език?

Благодарим на всички пътешественици – лингвисти, които се отзоваха на поканата за участие в предаването „За думите“ по програма Христо Ботев на БНР. Получи се страхотно предаване, а който не е успял да го слуша на живо, може да открие записа тук:

http://bnr.bg/hristobotev/post/101067308

Търси се: Пътешественик с отношение към местните езици!

Здравейте пътешественици!

Във връзка с една от темите в предстоящото издание на предаването „За думите“ по програма Христо Ботев на БНР се търси пътешественик с отношение към местните езици. Отнася се за езиците, които много често са говорени само от шепа хора, от изолирано племе, село и т.н.

В предаването ще бъде засегнат въпросът: какво изчезва с изчезването на един език, т.е. специфичните неща, информация за които се съдържа във всеки местен език. Или казано по-просто – ако имате приключения, свързани с общуването с местните хора (в по-екзотични места) и искате да ги разкажете, не се колебайте да ни пишете!

Краен срок – неделя 13 януари.

От името на екипът на предаването и водещият Венета Гаврилова Ви благодарим за участието!