Клуб на пътешественика

Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Да не бъдем боси на тема климат. Представяне на наръчник за журналисти.

19 април, 2023 в 18:30 - 21:30

Медиите обръщат огромно внимание на природните бедствия. Независимо дали става дума за наводнения или за екстремни засушавания и горски пожари , тези събития имат сериозно отражение върху живота на хората, затова често намират място в новините. Всеки път обаче възниква един основателен въпрос: каква е връзката на конкретното събитие с климатичните промени? Отговорът не е прост и не бива да се ограничава до прибързани заключения.

На журналистите се пада нелеката задача да обясняват връзките между климатичната наука и определени събития от ежедневието ни, както и да задават въпросите, които държат политици и институции отговорни за ограничаването на кризата и за адаптацията към вече видимите ѝ последствия.

На фона на месомелачния ритъм на работа в съвременните редакции, журналистите имат нужда от подкрепа за точно и коректно отразяване на връзките на определени събития с климатичната криза. Често докладите по темата са дълги стотици, дори хиляди страници, а климатичната наука е плод на десетилетната работа на много учени в най-разнообразни области.

Асоциацията на европейските журналист – България в партньорство с „Горичкa” реши да подпомогне работата на българските журналисти, като преведе на български език наръчник за отразяване на екстремното време и връзката му с климатичните промени. Първоначално помагалото е издадено от World Weather Attribution, обединение от водещи университети и учени от цял свят, и разработено от изтъкнати специалисти в областта на климата – Фредерике Ото, Импириъл Колидж, Лондон, и Бен Кларк от Оксфордски университет.

Надявамe се, че този наръчник е ценен помощник за всеки репортер, независимо дали се е посветил на ресор климат, или пътува спешно към наводнение или горски пожар и че ще направи отразяването на темите, свързани с екстремното време, по-разбираеми както за самите журналисти, така и за публиката.

Заповядайте на 19 април от 18:00 ч. в Клуба на пътешественика (ул. „Сердика“ 19), когато официално ще представим наръчника. Подготвили сме интересна дискусия с водещи специалисти в областта на климата и тематични изненади
Участието е безплатно след онлайн регистрация тук.

Наръчникът може да разгледате тук.

Проектът е възможен благодарение на проект „Наука и журналистика: Заедно срещу инфодемията“, финансиран по „Фонд Активни граждани България“ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (www.activecitizensfund.bg) и в партньорство с Фондация „Америка за България“ и „Горичка“.

Детайли

Дата:
19 април, 2023
Час:
18:30 - 21:30
Категория за Събитие:

Място за срещи на съмишленици и приятели