Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Иран: документално и късо кино – втора дата

30 май в 20:00 - 22:00

10лв.

Поради големия интерес към селекцията за Иран, обявяваме втора дата – 30. май 2023!

Ислямска република Иран е страна, която не може да се опише с една дума. Иран е една от трите „ислямски републики“, заедно с Пакистан и Мавритания, и единствената теократична такава. От Иран произхожда най-древната религия, жива и до днес – Зороастризмът, характерен с това, че е единствената голяма религия в света, съчетаваща космогоничен дуализъм с есхатологичен монотеизъм. Геополитически Иран също представлява уникален фактор не само за Близкия Изток, но и за Азия. Културно иранците са изключително развит народ с нрави, добре познати на българите като гостоприемство, етика, и уважение към семейството.
Как е възможно тогава в тази страна да вирее толкова брутален и репресивен режим в хватката на „Иранската революционна гвардия“?
Провокирани от нестихващите и до днес протести в Иран, избухнали, заради убийството на Махса Амини от иранската полиция, решихме да отправим поглед към тази загадъчна страна и да потърсим отговорите на всички тези въпроси в киното. В документален филм от Германия ще се върнем още в епохата на 70-те, когато в Иран се завръща иранският шиитски духовник Аятолла Хомейни след 15-годишно изгнание и повежда Ислямската революция, с която се сваля от власт иранският шах Мохамед Реза Пахлави.
Ще покажем 6 игрални филма на ирански режисьори от най-различни жанрове, разкриващи различни аспекти от живота в Иран.
🚪 вход: 10лв, билети може да закупите на място или онлайн (https://travellersclub.bg/event/иран-документално-и-късо-кино)
🎁 подаръци от биомагазини Зоя и списание InGlobo
📽️ kinematograf.bg/programa
💡 с подкрепата на НФК, Zoya.bg и VremetoDnes.bg

Детайли

Дата:
30 май
Час:
20:00 - 22:00
Стойност:
10лв.
Категория за Събитие:

Билети

Няма билети за това събитие, защото то е минало. Ако желаете да го гледате на видео запис, потърсете в "Събития" -> "Минали събития" в менюто по-горе.