Клуб на пътешественика

Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Чернобил – два дни, прекарани в 1986 година

2 декември, 2019 в 19:00 - 21:00

7.50лв.

Чернобил е сцената на най-тежката ядрена авария в историята. Като деца сме слушали разкази за нея. Разкази, които тогава не сме разбирали – за взрив, за смели хора, жертвали живота си, за да ни има нас днес, и за не толкова смели хора, изпращали първите на смърт. Гледали сме филми, в които хеликоптери хвърлят пясък върху пожар, който не гасне. Поддържала го някаква невидима сила, наречена ядрен разпад. Тази сила излъчвала в небето отрова, толкова опасна, че сто хиляди души трябвало да напуснат домовете си и щели да могат да се върнат чак след двайсет хиляди години.

С годините научих какво е причинило взрива, научих имената на хората и техните истории. Разбрах как работят тези сили. Но въпреки всички отговори, мистерията на Чернобил оставаше – едно място, замръзнало в пролетта на 1986 година, стоящо и до днес.

Затова, най-накрая, тази есен отидох да я видя с очите си. С група от няколко непознати, всеки с неговата си лична причина да бъде там, прекарахме два дни в Чернобилската забранена зона. С тях слушахме за историята на мястото и аварията. Стояхме на метри от закрития със саркофаг 4-ти реактор и обядвахме съмнителна храна в столовата на работещите там. Бяхме в контролната зала на секретна съветска военна база. Спахме в единствения работещ хотел в Чернобил, където отказахме предложението на местния пияница Володя да ни заведе на руска баня. Гледахме залеза над реката, а сутринта посрещнахме от покрива на най-високия блок в Припят. Посетихме Василий и жена му, заселили се обратно в дома си въпреки забраната. Те пък ни почерпиха домашна украинска ракия и пастет от сланина.

Домашна ракия няма да има, но ако желаете да пийнем по бира и да чуете тези и много други истории – заповядайте!

Представя: Любомир Тошев

Детайли

Дата:
2 декември, 2019
Час:
19:00 - 21:00
Стойност:
7.50лв.
Категория за Събитие:

Място

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
Phone
0882292877
View Място Website

Организатор

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Организатор Website

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

Място за срещи на съмишленици и приятели