Клуб на пътешественика

Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

ЕКО-БЮЛЕТИН: Как да подадем сигнал при съмнение за незаконна сеч

15 март, 2019 в 19:00 - 21:00

На 15 март от 19 ч. в рубриката “Еко бюлетин” в Клуба на пътешественика ще говорим за вечно актуалната тема – незаконния дърводобив. Нели Дончева от отдел “Гори” на WWF, ще разкаже как се извършва предварителна проверка при съмнение за незаконна сеч и какво трябва да съдържа сигналът до институциите (и до кои институции). Ще покажем и ново приложение за подаване на сигнали срещу незаконната сеч, разработено от Атанас Русев по проект на WWF.

Незаконният дърводобив в България е между 1/4 и 1/3 от размера на официално добитата дървесина, което формира сенчест бизнес за близо 150 милиона лева годишно. Спирането на незаконната сеч е трудна задача, в която гражданската активност има важна роля. Ние можем да подобрим прозрачността и контрола в управлението на горите. За да сме наистина ефективни, е важно да сме информирани – какво трябва да проверим и какво може да направим.

На срещата ще бъдат представени и важни стъпки, постигнати от организациите, които подобряват законовата рамка и контрола в стопанисването и опазването на горите, както и информация за състоянието на горите в България и за приоритетните за опазване гори.

Ще разберем също как работи ГИС платформата на WWF за горите в България: https://gis.wwf.bg/mobilz/#. Тя е публично достъпна и предоставя налична информация за защитените територии, Натура 2000, старите гори и горите с висока консервационна стойност. Има мобилна версия, която е подходяща за ползване на терен. Повече за анализите, които всеки от нас може да прави сам чрез различните
функции на платформата ще научите по време на срещата. С този инструмент и новопридобитите знания ние всички ние, пътешествениците и любителите на природата, ще можем да допринесем за опазването на горите.

Лекцията е част от Курс по опазване на биоразбообразието, организиран от Българска фондация Биоразнообразие по проект “Future environmentalists” към програма Еразъм +.

Ще преминем кратък инструктаж за разпознаване на незаконна сеч – от това как да проверим точното си местоположение в гората, да направим проверка за това дали има разрешително за извършване на дърводобив в съответния участък и да знаем как да разграничим на терен законната от незаконната сеч. Въз основа на нашата проверка ще можем да подадем добре подготвен сигнал за незаконна сеч, да стартираме кампания в защита на конкретна гора или да получим конкретен съвет и помощ за действие от природозащитни организации.

Вход свободен

Детайли

Дата:
15 март, 2019
Час:
19:00 - 21:00
Категория за Събитие:

Място

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
Phone
0882292877
View Място Website

Организатор

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Организатор Website

Място за срещи на съмишленици и приятели