Клуб на пътешественика

Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

ЕКО БЮЛЕТИН: Къде зимуват костенурките?

11 януари, 2019 в 19:00 - 21:00

19.01.11-kostenurka

В началото на Новата 2019-та година нека си пожелаем дълголетието на костенурките, защото този израз съвсем не е случаен – костенурките са истински дълголетници, като някои от тях живеят повече от 150 – 200 години.

Костенурките са древна група влечуги, преживяла възхода и падението на динозаврите, а днес самите те са изправени пред проблема за собственото си оцеляване. Те са добре познати на всички заради уникалната си защита срещу хищници – корубата, но именно тази им защитна стратегия ги прави толкова узязвими – няма човек, който да се страхува от тях, а в желанието си да им помогнат, хората често ги взимат у дома или пък ги преместват далеч от познатите им места.

Познати са 356 съвременни вида костенурки по света и повече от половината са включени в Световния лист на застрашени видове (IUCN Red list). У нас се срещат 4 местни вида (2 вида сухоземни и 2 вида блатни костенурки) и 1 инвазивен вид.

Костенурките обитават както сушата (от тропически до полупустинни и пустинни региони), така и сладки води и морета. Независимо от средата която обитават, съществува нещо общо между всички тях – снасят яйцата си на сушата, в изкопани от тях дупки в земята, а полът на новоизлюпените костенурки се определя до голяма степен от температурата по време на инкубацията.

Очакваме ви за още интересни факти за костенурките ……… 11 януари :)

Представя: Емилия Вачева

Емилия Вачева е херпетолог и докторнт в НПМ – БАН.

Завършила е Биологическия факултет на СУ, магистърска специалност Зоология на гръбначни животни.

Занимава се с изследване и опазване на влечуги и земноводни у нас, както и популяризиране на групата сред широк кръг хора. Основните й интереси са свързани с аспекти от биологията и екологията на гущерите, като акцент на работата й са хранителните и пространствени взаимоотношения между представители на три семейства гущери, срещащи се у нас, което е и тема на дисертацията й.

Участва като доброволец в различни лагери.

Голяма страст й е планината и нейните студенокръвни обитатели.

ВХОД СВОБОДЕН!!!

Детайли

Дата:
11 януари, 2019
Час:
19:00 - 21:00

Място

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
Phone
0882292877
View Място Website

Организатор

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Организатор Website

Място за срещи на съмишленици и приятели