Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

От Кайро до Хартум – арабска пролет по поречието на река Нил

3 юни, 2019 в 19:30 - 21:30

7.50лв.

Доколко е преценен рискът за сухопътно влизане в Република Судан откъм Египет 100 дни след началото на гражданските размирици и една седмица след извършен военен на 11-ти април преврат? Заслужава ли си изобщо подобно удължаване на класическия туристически маршрут в Египет за опознаване на древната египетска цивилизация по средното поречие на Нил? Какви пречки създава сегашната напрегната ситуация в Судан пред нейното посещение? Какво да очакваме от хората, населяващи тази държава, получила името си от арабите като страната на “черните“?

В рамките на настоящата презентация ще пресечем както нови и стари граници между Египет и Судан. Това ще е преговор с разширение за историческите богатства на политически разделената на две долина на река Нил. Нейна рожба е не само най-старата държава в света – Древен Египет, но и няколко малко познати държавни образувания по нейното средно течение дали династията на черните фараони и средновековни християнски държави. Пътуването ще се разпростре от Кайро, през първия праг на реката край египетския град Асуан до вливането на Сини в Бели Нил
при суданската столица Хартум.

Това разделение е довело днес до добре смазаната туристическа машина на Египет и почти пълното неглижиране на културно-историческото наследство от другата страна на египетско-суданската граница. Предстой ни среща с контрастите на една типично бедна по африканска държава, стремяща в настощия момент да намери своя нов път на развитие, които да я изведе от нищетата. Доколко околната среда (природа и политически съседи) ще допренасат или ще попречат за осъществяванията на тези въжделения на народите на Судан.

Представя: Валенти Илиев

Детайли

Дата:
3 юни, 2019
Час:
19:30 - 21:30
Стойност:
7.50лв.
Категория за Събитие:

Място

Клуб на пътешественика
ул. Сердика 19
София, 1000 България
Телефон:
0882292877
Уебсайт:
http://travellersclub.bg

Организатор

Клуб на пътешественика
Телефон:
0882292877
Email:
travellersclub.bg@gmail.com
Уебсайт:
http://travellersclub.bg/

Билети

Няма билети за това събитие, защото то е минало. Ако желаете да го гледате на видео запис, потърсете в "Събития" -> "Минали събития" в менюто по-горе.