Чили – размисли върху зимата!

Това лято успяхме да посетим зимата на южното полу кълбо и да покараме ски в Чили и Аржентина. Въпреки че хванахме една доста необичайна зима с по-малко сняг и много топли дни, бих казал че зимата там е малко по-различно изживяване от тази тук. Няколко причини.

Геограгскафска ширина

Първите ски зони, които посетихме се намираха  около 33-ия паралел в южното полу кълбо. От тук на юг(тоест към полюса) се намираха повечето популярни за ски или ски туринг места. Има възможност за каране и още на север(към екватора), но на по голяма височина и възможностите са ограничени. За сравнение 33-ия паралела в северното полукълбо минава през град Триполи, Либия и почти през Дамаск,Сирия.

Какво ще рече това…? Ще рече че караме доста по-близо до екватора, което се усеща по 2 основни неща. Първо, чувствително по топло време в ниското и много различна природа. Разбира се не става за тениска всеки ден, но в градовете се чувствате в една приятна пролет почти през цялото време. И второ, ефекта на слънчевото греене е много по-силен, това го усещаме първо върху кожата си. Един ден немазане със слънцезащитен крем над 2000м при всички положение се наказва подобаващо. Ефекта на слънчевото греене, както знаем и от нашия континент оказва огромно влияние върху снега. Правилата там са същите просто по силно изразени, с единственото изключение че студените склонове са южните :). Реално може да имате един изцяло разтопен до почва СИ склон и същевремено мек и приятен за каране сняг на Ю склон. По-силното слънчево греене се усеща и в дневните изменения на снега, където в доста по ранни часове може да очаквате пръхкавия сняг да слегне или твърдия фирн да размекне. Казаното до тук не трябва да се взима като чиста монета, защото има и други определя ситуацията фактори.

IMG_2070   IMG_2085

Теренът на първата снимка представлява влизането към улея във втората снимка, който бе със ЮЗ изложение. Снежните условия са абсолютно различни. Надморска височина:3900м, ширина: 33 градуса, дата: 09,09,2014 

Географско положение

Докато планините в Европа в по-голята си част са разположение в една доста компактна зона между 37-ия и 50-ия паралел (с изключение на Норвегия, Швеция и Исладия), то Андите се простират меридионално пресичайки екватора и стигайки 57-ия паралел в южното полукълбо. По този начин те пресичат почти всички климатични зони, което е причината за разнообразното време и ландшафт. Като най-подходящите условия за ски се менят, но като цяло може да се каже че започват от Сантяго, Чили и продължават на юг. Това ни дава право на едно много приятна екстра да бягаме от лятото като се движим на юг и да гоним по-хубавите снежни условия. Нашият план бе да кацнем в Сантяго на 4 септември  и да се движим на юг. Така си мислехме, че ще стоим във вечна пролет, но може да се каже че буквално настигнахме зимата някъде около град Осорно. А други наши приятели продължиха още на юг посока Ушуая, което им даде още месец зима и караха до края на октомври.

10461937_10152528298443156_1441694101751971771_n

Андите около Сантяго, Чили. Една малка частица от цялата верига. Дата: 06 Юни 2014

Релеф 

Релефа също си казва думата. Много от местата за каране са вулкани, т.е. самотна стърчаща пирамида изложена на силното влияние на климатичните условия, особено на вятъра и слънцета, което води до много бързото претопяване на снега. Например, в периода в който ние бяхме там(септ-окт), всички вулкани, които карахме предлагаха най-хубави условия над 2000м след 14.00, защото добре претопения фирн, чак тогава успяваше да се отпусне, а в много от подходите попадахме на син лед във върховата част на пирамидите. Ето защото носенето на котки и ножове за ските е абсолютно задължително.

Що се отнася до надморска височина основно карахме между 1000 и 3000м и едно излизане до 4000м. Слизайки на юг, планината като цяло губи височина и рядко надхвърля 3000м. В зоната около Сантяго има лесен достъп до високата част на планината с асвалтиран път и тн. но като цяло достъпа до високите Анди е труден, тъй като последните села са разположени доста по ниско от граница на снега и все пак става въпрос за планина с върхове над 6000м и долини дълги по 50-70 км по които има черен път или въобще няма.

???????????????????????????????  Вулкан Осорно

IMG_2994

Вулкан Пунтиагудо

IMG_2468

Гледка южно от вулкан Антуко, на тези дори не им знаем имената!

IMG_2854

Андите не са само вулкани :). Планинската верига в зоната на гр.Барилоче. В дъното на хоризонта се вижда вр.Тронадор.

Климат

Не прекарахме достатъчно време, за да имам някакво собствено усещане за климата там. В зоната около Сантяго, местните казваха че времето било много предвидливо, след период на нестабилно време с валежи(3-4 дена) винаги следвал дълъг период от стабилно време подходящо за излизане в планината. През тази година ние не видяхме тези условия и всички много се оплакваха от нестабилното време и малкото валежи в района.

На юг приближавайки края на континента климата става все по влажен и динамичен, но това не можахме да го изпитаме на свой гръб. Усетихме само предвестници на този тип климат, докато се изкачвахме на вулкана Пуджеуе, където валеше с дни.

Едно е сигурно, когато вали, вали стабилно, но точно както в Европа, новия сняг бързо се претапя  или пренася от вятъра.

IMG_2653

На 40-ия  паралел и 500 м.н.в. усетихме прочутите Чилийски валежи във влажните бамбукови гори на вулкана Пуджеуе.

Има още много което може да се каже за Чили и Аржентина, но ви препоръчваме да отидете и да ги видите на живо.

За финал, само ще спомена и климатичната аномалия Ел Ниньо и нейната противоположност Ла Ниня. Тези две явления са свързани с големите валежи в южното полукълбо, но за съжаление тяхното проявление е доста по слабо през последните години. Ако имате интерес може да прочете тук.

 

You may also like

Уважаеми гости, поради профилактика електронния магазин няма да работи до 05 март 2021 Отмяна