Клуб на пътешественика

Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

През Байкал, дивата Монголия и до Еверест с влак

9 май, 2019 в 19:30 - 21:30

10.00лв. – 15.00лв.
2019..05.19 bulgarian couple

Тhe Bulgarian Couple ще ни гостуват в София от 9-ти до 13-ти май и ще имаме възможността да научим повече за тяхното деветмесечно пътешествие в две последователни презентации в Кино Влайкова. В първата презентация ще се фокусираме върху първите два месеца от пътуването с Транссибирската железница, Централна Азия, Тибетското плато и Хималаите. А във втората презентация продължаваме вълнуващия и изпълнен с емоции разказ през Югоизточна Азия. Линк към част 2 от разказа: ТУК

Към билетите

Повече за Александра и Иван от самите тях:

Ние сме Иван и Александра – запалени приключенци, пътешественици без план, планинари с морски души, влюбени до уши в природата и в света около нас. Пътищата ни се пресякоха преди три години, в момент, когато и двамата търсехме нова посока и смисъл в живота си. “Това, което търсиш, търси теб!” Още с първата ни среща, стана ясно, че ни тегли на изток и някак на майтап започнахме да флиртуваме с идеята за Азиатско приключение. Впоследствие окачихме на стената карта на света и решихме, че сме почти готови с приготовленията и планирането. Щастливо заблудени направихме първата крачка на 15 септември, първия учебен ден в голямото училище на живота. Девет месеца, десет държави и безброй купи с нудълс по-късно споделяме онлайн всичко интересно, което ни се случва под името the Bulgarian Couple. А как пътуваме? Само и единствено с влак.

В първата част от нашата среща ще разкажем за двумесечното ни скитане из тундрата на Сибир, степите на Централна Азия, Тибетското плато и Хималаите и ще хвърлим светлина върху въпросите:

 • Какво да (не) правим четири дни без да слизаме от Транссибирската железница?
 • Кое е едно от петте свещенни места за шаманизма в света и как се озовахме там?
 • Колко време издържа човек в ледените води на най-старото, най-голямото и най-дълбокото езеро на земята – Байкал в Сибир?
 • Дива ли е дивата Монголия и какъв беше живота ни с истински номади?
 • Кой е последния оцелял вид див кон в света и как му налетяхме съвсем случайно?
 • Защо не е добра идея да си правиш селфи с единствените двугърби камили в света, особено ако са шампиони по плюене и как точно се дои мляко от голям, рошав, черен як?
 • Как станахме почетни гости на номадска сватба в юрта в средата на нищото и защо това не беше събитие за хора със слаб черен дроб?
 • А какво всъщност са айраг и арки и защо подозрително напомнят вкиснато кобилешко мляко?
 • Как всъщност оцеляхме цял месец в Монголия, междувременно празнувайки и рожден ден в Улан Батор?

Пътуването ни обаче съвсем не свърши до тук:

 • Как се добрахме до съседен Китай и какво ни се случи на Великата Китайска стена?
 • Защо ни дадоха Императорският печат от Забранения град в Пекин?
 • Колко време се чака на опашка, само за да се разходиш по площад Тиенанмън и защо е тази лудост?
 • Как прекосихме тази огромна държава отново с влак, тръгнали за Непал но в крайна сметка озовали се в столицата на Тибет – Ласа?

Разбира се, отбихме се в дома на Далай Лама, но също така намерихме и отговори на въпросите:

 • Какво е чувството да зърнеш Хималаите и 5 от 14-те осемхилядника за първи път в живота си?
 • Как се остава без дъх, губейки ума и дума пред първенеца Еверест и що е то безсънна нощ в базовия лагер на някакви си 5 200м надморска височина?
 • Колко опасна е височинната болест и защо дори и 21 хапчета дневно не помогнаха?
 • Защо тибетците не ядат риба?
 • Какво е прострация и защо тибетските монаси си раздават шамари докато се изпитват?

Тук някъде вече се бяхме понаситили от височини, шеметни върхове и кучешки студ и вместо да си хванем пътя за България, решихме да отскочим до някое слънчево местенце из Югоизточна Азия и да се помотаем още няколко месеца. А какво се случи там ще разкажем във втората част на нашата среща.

Разбира се, освен увлекателните истории допълнени с оригинални фотографии и забавни видеа, ще споделим и ценна информация от първа ръка за всички, които мечтаят да се впуснат в подобно приключение.

Представят: Иван и Алекс (the Bulgarian Couple)

Details

Date:
9 май, 2019
Time:
19:30 - 21:30
Cost:
10.00лв. – 15.00лв.
Event Category:

Venue

Кино “Влайкова”
ул. Цар Иван Асен II 11
София, 1124 България
View Venue Website

Organizer

Клуб на пътешественика
Phone
0882292877
Email
travellersclub.bg@gmail.com
View Organizer Website

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Tickets are no longer available

Място за срещи на съмишленици и приятели